W57 SPEEDSTER

The W57 Speedster is a motoryacht developed with a client in mind looking to include multiple features within a 57-metre footprint, while providing an advanced interior layout to allow multiple spaces to be used simultaneously without impacting on other areas. With so many exterior designs in the market with swooping lines, we wanted to embrace a more angular look. The result is a modern classic look with a distinctive hockey-style shape towards the aft, which gives it a sense of length greater than it actually is.

Among the standard requirements for this project, the Speedster had to offer five staterooms alongside a generous owner’s cabin, gym, massage room, beach club, swimming pool, as well as the capacity to carry the tenders and toys expected of a vessel around 60 metres. To achieve this we examined the way in which many superyachts are run today, drawing on the experience of the team to produce a layout that puts the comfort of guests first. All crew areas have been carefully considered from the galley, pantry and storage through to crew mess and spaces to ensure crew can do their duties efficiently and quickly.

With this design, we wanted to do something different with the interior. Usually on main deck you have the main saloon and dining area within the same space. With the Speedster, we have the dining area on the bridge deck so that you get better vistas out of the boat and it becomes a more relaxed and private experience for guests. This in turn means that following dinner, kids can go and relax in the main saloon, watch a movie without disturbing the dining experience. Alongside this we have ensured crew flow is optimised, with work stations, preparation areas and so on given adequate space and arranged properly for optimum operation.

A large bar aft of the main saloon ensures guests on deck, in the pool or inside the saloon can easily and quickly be served. On the other side of the main deck, is the owner’s full-beam en suite with a VIP suite located between this and the galley. These guest areas feature large windows that flood the spaces with natural light while also offering great views. Two 7.5-metre tenders are stowed under the foredeck, freeing the lower aft deck for a wellness area with a gym and massage room, forward of which are two double and two twin guest suites.

The main saloon is accessed via large sliding doors facing the aft seating area, with a staircase to the lower deck to port of the swimming pool. For those wanting more privacy, the main saloon can be accessed via a fold-down platform in the gym, where guests can discreetly make their way into the main saloon via a staircase in the beach club lobby. Equally, guests can access the beach club directly from the gym, while a separate massage room with a fold-down platform allows guests to enjoy fresh sea air and the soothing sound of the ocean during treatment. 

The dining room on the bridge deck offers a circular table that can seat eight guests but can be expanded to accommodate 12, all within a circular glass structure. This arrangement provides stunning views out to sea. The floor-to-ceiling glass sliding doors opens the interior to the outdoors, offering the best of both worlds depending on the mood and weather. A few steps away is a dining lounge in which to retire following a meal or alternatively, guests can move the party outside to another outdoor seating area.

For those wishing to have a true al fresco dining experience, the sun deck delivers exactly that with a dining table for up to 12 guests under a canopy, amidships. Forward is a glass wind break with a barbeque and bar on the other side. This avoids a wind tunnel without obstructing views forward where a Jacuzzi and large sunbed are located. A large open area aft of this deck provides additional seating but can be cleared and used as a dance floor or for other activities such as yoga. The design caters to two different age groups – young kids and their parents. It allows both parties to enjoy the yacht fully at the same time.

 A significant design solution applied on this deck is in the staircase connecting the sun deck to the bridge deck. This structure is concealed within the body of the superstructure aft of the dining area on the bridge deck. It is a subtle yet distinctive solution, as most staircases extend from the deck below up to the sun deck creating an eyesore and blocking some of the view. The solution applied on the Speedster avoids this all together without compromising on space or flow.